Yakult, meer suiker dan cola.

Ik kijk niet veel televisie en sowieso geen reclame. Desondanks werd ik laatst geconfronteerd met de reclame van het drankje Yakult.
Je kent het wel, een yoghurtdrankje in het rijtje Vifit, Activia en Actimel.
Het viel mij op dat de gezondheidsclaims in deze reclame tegenwoordig een stuk minder stevig zijn dan vroeger.
Natuurlijk dronk ik vroeger toen ik klein was, op aanraden van mijn moeder, ook een tijd lang elke ochtend ‘een kleintje yakult’. Reuze gezond voor de darmen vanwege de goede bacteriën, toch?

Ja en nee.

De zgn. probiotica die in Yakult zitten zijn levende melkzuurbacteriën. Deze kun je van nature ook vinden in zuurkool, yoghurt en salami, maar dan zijn ze niet zo werkzaam. Een melkzuurbacterie mag zich volgens de wetenschap pas een probioticum noemen als het levend de darmen bereikt. Er wordt geclaimd dat ze een positief effect op de gezondheid hebben. Ze zouden bijvoorbeeld darmklachten en allergische verschijnselen verminderen of de weerstand verhogen. Voor deze gezondheidsclaims is niet voldoende bewijs.

In Nederland, evenmin als in andere EU-landen, zijn termen als ‘gezond’ of ‘weerstand’ daarom niet meer te vinden in de Yakultreclames. ‘Een goede weerstand begint in je buik’…ken je ‘m nog?

Dit is te wijten aan de European Food Safety Authority (EFSA), de ‘voedselwaakhond’ van de Europese Unie. De EFSA heeft de afgelopen jaren alle gezondheidsclaims van Yakult en vergelijkbare ‘gezonde’ drankjes en yoghurtjes van tafel geveegd die worden verkocht onder de noemer ‘probiotica’.

Sinds december vorig jaar is elke bewering dat de bacteriën in zulke producten je zouden helpen beter te poepen, je weerstand te verbeteren of je gezonder te maken, streng verboden. Sterker nog: vanaf 2 januari 2014 mag de term ‘probiotica’ – ‘levenbevorderend’ betekent en dus op de ‘gezonde’ bacteriën slaat – niet meer worden gebruikt in reclame-uitingen, omdat de Europese Commissie heeft besloten dat zelfs dat een gezondheidsclaim impliceert. Yakult heeft in Europa dus een probleem.

Yakult

Cola

Als we kijken naar de voedingswaarde van Yakult zien we dat de drank vrij veel koolhydraten (suiker) bevat.
Op zich is dit geen probleem, het lichaam heeft dagelijks suiker nodig als brandstof van onze hersenen, spieren etc. maar ik wil toch even vermelden dat het meer suiker bevat dan een frisdrank als cola.
Een standaard cola glas bevat vaak 250ml en een yakult 65ml dus uiteindelijk drink je van yakult veel minder dan van frisdrank.

Conclusie

Drankjes zoals yakult bevatten volgens de fabrikant belangrijke darmbacteriën.
De claims kunnen echter niet hard worden gemaakt en deze zijn de afgelopen jaren dan ook beperkt door Europese regelgeving.

Drink yakult omdat je het lekker vindt. De noodzakelijke bacteriën haal je echter ook gemakkelijk uit je dagelijkse voedingspatroon.

2017-03-19T22:29:36+00:00 By |Artikelen|1 Comment

About the Author:

Personal Trainer, Blogger en Online Coach. Brengt mensen z.s.m. in een topshape. Via zijn facebookpagina, instagramaccount en website schrijft hij dagelijks motiverende- en inspirerende stukjes over training, voeding en gedrag.

One Comment

  1. Rik Hogeland 19 maart 2019 at 00:07 - Reply

    “maar ik wil toch even vermelden dat het meer suiker bevat dan een frisdrank als cola”

    Huh? Op de screenshots in je artikel staat er bij Yakult 4,5g suiker en bij de Cola 10,6g. Beiden bij 100mL

Leave A Comment