Water: is bronwater gezonder dan kraanwater?

Natuurlijk, in een restaurant willen ze wat verdienen dus geven ze je bronwater. Waarschijnlijk heb je ook nog keuze: ‘Wilt u dit, dit, dit of dit flesje bronwater van 3,50euro meneer en mevrouw?’

Bar-le-Duc, Sourcy, Evian en Spa zijn de meeste bekende: grote merken die flesjes water verkopen die bekend staan als ‘natuurlijk’, ‘puur’, ‘lekker’ en ‘gezond’ water.

Kijk je op t.v. dan zie je in reclames van deze producten kabbelende beekjes, vogeltjes en veel natuur.

Kraanwater drinken in plaats van bronwater is een van de simpelste manieren om duurzaam te zijn. Dankzij de marketinggoeroe’s kopen we gretig water uit de natuur. Zo lekker en gezond!

Ondanks dat we zo goed bezig zijn met onze gezondheid en vanuit deze gedachte het meest pure, gezonde water willen drinken gaan we dus massaal plastic flesjes kopen. En die gooien we na een paar slokken in de prullenbak. Nee, dat is niet goed voor het milieu. Maar je bent wel gezond bezig, toch?

Bronwater: een leugen

Marketing 1.0: stop een product in een mooi jasje, vertel er een mooi verhaal bij en klaar ben je.
Hans van Dijk, emeritus hoogleraar Drinkwatervoorziening van de TU Delft: ‘Er is geen enkele onderbouwing voor claims dat bronwater gezonder zou zijn dan kraanwater.

Daarnaast wordt kraanwater op honderden parameters beoordeeld en bronwater slechts op enkele.’

Van dijk geeft aan dat recentelijk nog is bevestigd dat de kwaliteit van het Nederlandse kraanwater zeer hoog is. Bronwater is prima, niks mis mee. Maar met kraanwater ook niet.

Kraanwater is goedkoop, goed voor het milieu en goed voor je lichaam.
Kijkend naar de rest van de wereld zou je kunnen zeggen dat het misschien wel decadent is om ons kraanwater af te doen als inferieur en continue plastic flesjes met vrijwel hetzelfde water te kopen.

Bronwater is niet bewezen gezonder, is duurder en slecht voor het milieu.

Conclusie.

Ons goedkope kraanwater is minimaal net zo gezond of gezonder dan duur bronwater dat in plastic en glas verpakt wordt.
Natuurlijk, in restaurants en sportclubs is het een ander verhaal. Hier moet men ook wat verdienen. Een karaf (kraan)water kost daarom ook vaak een paar euro.
Besef alleen dat we in Nederland in een bevoorrechte positie zijn om zeer goedkoop hoogwaardig water uit de kraan te kunnen en mogen drinken.

De rest van de wereld is jaloers op jou. Nu jijzelf nog.

Bron.
http://www.volkskrant.nl/economie/waarom-we-gretig-bronwater-kopen-en-niet-duurzaam-zijn~a4274210/

2016-11-07T10:43:36+00:00 By |Artikelen|0 Comments

About the Author:

Je Eigen Coach levert objectieve en onderbouwde informatie over voeding, training en lifestyle.

Leave A Comment