Kan je tegelijkertijd spiermassa laten toenemen en vet verliezen?

Mensen hebben vaak 2 verschillende doelen: spiermassa toename of afvallen. De mogelijkheid om onze spiermassa te laten toenemen terwijl we een calorietekort hanteren neemt af met een lager vetpercentage,  meer trainingservaring en een grootcalorietekort.

Mensen die tegelijkertijd vet kunnen verliezen en hun spiermassa kunnen laten toenemen zijn:

– Beginners in krachttraining

– Iemand die terugkomt na een blessure

– Iemand met overgewicht

Voor een gevorderd persoon is dit vrijwel niet mogelijk (mits je van een blessure afkomt).
Ook is het belangrijk om te beseffen dat je spiergroei nooit maximaal is als je tegelijkertijd vet verliest. Als je al enige tijd traint kan je beter een periode het accent leggen op vetverlies of spieropbouw.

De snelheid waarmee spiermassa groeit is afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste factor is of je aan het afvallen of aan het aankomen bent. Spieropbouw en vetverlies zijn 2 verschillende processen. Het ene proces kan tegelijkertijd optreden met het andere proces, vandaar dat het mogelijk is om spiermassa op te bouwen in een calorietekort.

Het probleem is: je kan beide processen niet tegelijkertijd optimaliseren.

Als je met een calorietekort afvalt dan zal je vrijwel geen spiermassa kunnen opbouwen maar wel vet kunnen verliezen.

Als je met een calorieoverschot aankomt zal je maximaal spiermassa kunnen opbouwen en geen vet verliezen.

Conclusie.

Alhoewel het in sommige gevallen mogelijk is om tegelijkertijd spiergroei en vetverlies te laten plaatsvinden is het niet noodzakelijk om hier veel aandacht aan te besteden.
Als je je vetpercentage verlaagt worden je spieren altijd beter zichtbaar en of je nu meer spiermassa hebt gekregen tijdens je fase van vetverlies of niet, dat is niet te meten zonder professionele apparatuur.

Een goed trainingsprogramma, volwaardig voedingspatroon en voldoende consistentie is alles wat je nodig hebt om maximaal progressie te boeken.

2017-01-11T17:04:09+00:00 By |Artikelen|0 Comments

About the Author:

Personal Trainer, Blogger en Online Coach. Brengt mensen z.s.m. in een topshape. Via zijn facebookpagina, instagramaccount en website schrijft hij dagelijks motiverende- en inspirerende stukjes over training, voeding en gedrag.

Leave A Comment