Zijn brood- en gluten ongezond?

Word je dik van koolhydraten?

Nee, je wordt dik als je meer calorieën consumeert dan je dagelijks verbruikt. De afgelopen jaren hoor je steeds meer mensen zeggen: ‘Ik eet minder koolhydraten want van koolhydraten word je dik’.

Waarom denken mensen dit?

Doordat mensen actief minder koolhydraten gaan eten,  verlagen ze ook automatisch de totale hoeveelheid calorieën van hun voedingspatroon. Hierdoor ontstaat er dus vanzelf een negatieve energiebalans. Daarnaast blijkt dat mensen die minder koolhydraten eten, tegelijkertijd meer eiwitten gaan eten. Aangezien eiwitten verzadigen (je zit snel vol), zien we in de praktijk dat mensen hierdoor uiteindelijk minder calorieën eten. Waar we op moeten letten bij koolhydraatrijke producten is dat ze vaak erg lekker zijn, overal beschikbaar zijn en makkelijk te consumeren. Je word dus niet zozeer dik van koolhydraten maar producten waar veel koolhydraten in zitten zoals koekjes, chocolade, muesli, chips en chocoladerepen zijn vaak erg lekker en daarom eten we er teveel van….indirect zijn het dus wel dikmakers. Maar dit ligt niet alleen aan de koolhydraten maar ook aan de hoeveelheid vet die in deze producten zitten. Er is bijvoorbeeld nog nooit iemand geweest die dik is geworden van teveel appels, mandarijnen of bananen terwijl deze producten (fruit)suiker bevatten.

Conclusie Met koolhydraten is niets mis, sterker nog: als we aan krachttraining doen hebben we zeker koolhydraten nodig aangezien zij energie geven. Pas wel op met het eten van koolhydraatrijke producten zoals koekjes, chocoladerepen, energydranken of chips: ze zijn vaak zo lekker dat je er makkelijk teveel van eet.

2016-12-07T16:41:32+00:00 By |Artikelen|0 Comments

About the Author:

Personal Trainer, Blogger en Online Coach. Brengt mensen z.s.m. in een topshape. Via zijn facebookpagina, instagramaccount en website schrijft hij dagelijks motiverende- en inspirerende stukjes over training, voeding en gedrag.

Leave A Comment