Zijn brood- en gluten slecht voor je?

Zijn brood en gluten slecht?

Wat zijn gluten eigenlijk?

Gluten zijn eiwitten die in verschillende graansoorten zitten. Gluten wordt onderverdeeld in twee groepen eiwitten, de glutenines en de gliadines. Alleen de gliadine fractie van het gluten kan aanleiding geven tot coeliakie (gluten-intolerantie). Granen met weinig tot geen van deze gliadines (rijst, mais, teff) kunnen wel gegeten worden door mensen met coeliakie en staan daarom (onterecht) bekend als glutenvrij.

Bij mensen met coeliakie (glutenintolerantie) wordt het darmslijmvlies beschadigt als deze regelmatig met gluten in aanraking komen. Dit veroorzaakt verschillende gezondheidsklachten. Gluten zitten daarnaast ook in een deel van de voorverpakte maaltijden zoals sauzen, pizza’s en soepen.

 

Wat zijn de daadwerkelijke cijfers?

Er is inmiddels onderzocht hoeveel mensen waarschijnlijk glutenintolerant zijn. Uit onderzoek blijkt dat rond de 1% van de bevolking glutenintolerant is. Niet echt veel dus.

 

En een tarweallergie dan?

Dit is ook onderzocht en dit getal ligt nog lager. Maar 0.5% van de bevolking is waarschijnlijk allergisch voor gluten- en/of tarwe. Er zijn ook mensen die geen coeliakie hebben maar wel last hebben van producten die gluten bevatten, deze mensen zijn gevoelig voor gluten en dus kunnen zij het beste gluten mijden. De kans dat jij coeliakie of een tarweallergie hebt….of alleen gevoelig voor gluten bent wordt op basis van onderzoek geschat op maximaal 10%, en waarschijnlijk is het minder. Nu hebben we de cijfers gehad, wat zegt ons logische verstand. Misschien wel het belangrijkste van allemaal.

Waarschijnlijk eet je al heel je leven gluten. vrijwel iedere dag. Stel jezelf nu eens de vraag: heb je je hele leven al last van een opgeblazen gevoel, darm- en/of huidproblemen etc.?

 

Conclusie

Brood heeft de afgelopen jaren veel klappen moeten incasseren. Brood zou slecht zijn. Er is geen bewijs voor het feit dat het merendeel van de mensen brood moet laten staan integendeel, er is maar een zeer klein deel van de bevolking gevoelig voor gluten dus grote kans dat jij die dit leest dit niet bent en gewoon lekker van je boterham kan blijven genieten.

Brood bevat veel waardevolle voedingsstoffen zoals voedingsvezels, B-vitamines en mineralen en is een goede bron van koolhydraten. Het zit vol met energie voor je krachttrainingen. Als je brood lekker vindt eet je het wel en als je iets anders lekker vindt dan eet je iets anders, simpel.

Toch nog één waarschuwing: we eten nooit alleen maar brood maar gebruiken het om beleg op te doen, hierdoor is het mogelijk dat je dagelijks veel calorieën uit brood binnen krijgt.

 

2016-12-07T16:33:36+00:00 By |Lifestyle, Voeding|0 Comments

About the Author:

Personal Trainer, Blogger en Online Coach. Brengt mensen z.s.m. in een topshape. Via zijn facebookpagina, instagramaccount en website schrijft hij dagelijks motiverende- en inspirerende stukjes over training, voeding en gedrag.

Leave A Comment